3D cucerește lumea

Printer-friendly version

Tehnologia 3D este noua modă a lumii moderne care promite să dureze. La început o tehnologie SF, astăzi însă deja poate fi prezentă în casele consumatorilor îndrăgostiţi de cea de-a treia dimensiune. Televizoare, laptopuri, proiectoare, camere foto, console de gaming, ziare şi chiar haine, "3D" îşi întinde tentaculele rapid şi sigur câştigând tot mai mulţi consumatori, dar şi producători.

Tot mai mulți adepți sunt atrași de senzaţiile trăite printr-o implicare mai puternică în acţiune, generate de tehnologie 3D. Tehnologia s-a pus deja în aplicare în cinematografe, dar mai interesant este integrarea sa în modă şi publicaţiile din print. În România, primele ziare în format 3D au fost Gazeta Sporturilor şi ProSport, dar şi revistele Playboy şi FHM au apărut în varianta tridimensională, în care formele fetelor sunt evidențiate într-un mod mult mai clar, mai bine.

"The Sun" din Marea Britanie s-a lăudat ca fiind primul ziar din Europa în format 3D, însă chinezii i-au luat-o înainte cu două luni şi au scos pe piaţă primul ziar tridimensional, în aprilie 2010. Proiectul englezilor, "The Sun" a apărut chiar înainte de Campionatul Mondial din Africa de Sud. Competiţia pe ziarele 3D s-a extins la nivel mondial, belgienii anunţând că ei vin, de fapt, cu primul ziar 3D, și anume "La Derniere Heure".

După isteria creată la nivel mondial prin filmul Avatar, regizorul James Camerona afirmat sperând că va fi ascultat, că tehnologia 3D va deveni obligatorie în televiziune în următorii ani, asta în condiţiile în care numărul ecranelor care suportă tehnologia 3D se va dubla până în 2011.

Atât în industria jocurilor, cât şi în domeniul artei, al medicinei sau al sporturilor, cea de-a treia dimensiune şi-a făcut simţită prezenţa prin introducerea unor componente tehnologice care îl plasează pe consumator într-un mediu virtual, ca un simulator, aproape copia perfecta a realităţii.

Cei mai importanţi jucători pe piaţa tehnologiei 3D, Sony, LG, Panasonic şi Samsung, au ieşit cu produse noi care se instalează uşor în casele consumatorilor. A apărut deja prima cameră foto 3D lansată de Fujifilm sau primele jocuri tridimensionale pentru împătimiţii jocurilor pe Playstation. De asemenea, şi pe piaţa din România producătorii îi invită deja pe utilizatori să încerce televizoarele 3D pentru acasă.